Ristin tien kokemus

”Ristin tien” kokemus

Noin 35 vuotta sitten omalta rippikoululeiriltä jäi mieleen lähtemättömästi laulu, joka alkaa sanoilla:
”Herrani, en ymmärrä, kuinka voit mua rakastaa,
minua joka olen tuottanut vain tuskia.
Sinä tartuit käteeni ja katsoit silmiini.
Silloin näin mua rakastat, synneistä myös vapahdat….”

Viimeisenä iltana leirillä oli ohjelmassa ns. Ristin tie. Jokainen riparilainen kulki vuorollaan tämän rastin. Silmät sidottiin ja matkaa ohjasi köysi, joka oli sidottu puusta toiseen. Vierellä kulki isonen, joka oli Hyvä: hän kuvasi turvallista rinnalla kulkijaa. Matkalla oli kivi keskellä kulkureittiä, kompastuskivi. Kun meinasin siihen kaatua, tuli turvaton olo ja hävettikin kompurointi. Kesken kulkemisen köysi yht’äkkiä päättyi ja Kiusaaja astui kuvioihin. Yksi isosista esitti Saatanaa, joka yritti houkutella päästämään köyden päästä irti ja tarttumaan sen käteen. Kun en suostunut, Hyvä rinnallakulkija ojensi köydenpään käteeni ja matka jatkui. Kun Ristin tie päättyi, piti laskeutua polvilleen ja side otettiin pois silmiltä. Edessä oli iso puinen risti mättään päällä, kynttilöitä valaisemassa pimeää iltaa ja taustalla soi ihanasti laulu ”Herrani, en ymmärrä…..”. Ristin edessä kyyneleet valuivat nuoren rippikoulutytön poskia pitkin maahan.

Nyt vuosien jälkeen olen oppinut ymmärtämään, että Jumala voi minuakin rakastaa:
Joh 3:16 ”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä”.

Olen huomannut senkin, että Jumala siunaa kaiken lähtemisen ja tulemisen ja Hän on rinnallani:
Jes 41:10 ” Älä pelkää, sillä minä olen sinun kanssasi; älä arkana pälyile, sillä minä olen sinun Jumalasi: minä vahvistan sinua, minä autan sinua, minä tuen sinua vanhurskauteni oikealla kädellä”.

Niin kuin Ristin tiellä oli kompastuskivi, Herramme Jeesus asetettiin kompastuskiveksi:
1 Piet 2:6-8 ”Katso, minä lasken Siioniin valitun kiven, kalliin kulmakiven; ja joka häneen uskoo, ei ole häpeään joutuva. Teille siis, jotka uskotte, se on kallis, mutta niille, jotka eivät usko, ”on se kivi, jonka rakentajat hylkäsivät, tullut kulmakiveksi” ja ”kompastuskiveksi ja loukkauskallioksi.” Koska he eivät tottele sanaa, niin he kompastuvat; ja siihen heidät on pantukin”.

Jo luomistyön alkumetreiltä Kiusaaja astui kuvioihin:
1Moos3:1,4 ”Mutta käärme oli kavalin kaikista kedon eläimistä, jotka Herra Jumala oli tehnyt; ja se sanoi vaimolle: ”Onko Jumala todellakin sanonut: ’Älkää syökö kaikista paratiisin puista’?” Niin käärme sanoi vaimolle: ”Ette suinkaan kuole”.

Kun polvillaan itkien katsoin Ristiä, se symboloi perille pääsyä: Ristin tie oli takana, kompurointien ja kiusauksien saattelemana. Ihana laulu taustalla kertoi Jumalan rakkaudesta ja siitä, että Hän jakaa murheeni ja tuskani.
Laulu loppuu sanoihin ”Ylistys olkoon Sinulle, elämän uuden antajalle”. Totisesti, Amen!

(Laulu löytyy YouTubesta hakusanalla Herrani en ymmärrä tai
https://www.youtube.com/watch?v=fArCrhtUyuI )

Tekstin kynäili Tuija