Ymmärsinkö oikein

Teimme listaa seurakunnan tulevista tapahtumista ja niiden vastuuhenkilöistä. Laitoin viestiä eräälle nuoremmalle veljelle ja ehdotin hänelle määrättyä sunnuntain tilaisuutta. Sain vastauksen, jossa luki jotenkin tähän tapaan: ”Pyrin olemaan tuolloin snj…” Ajattelin, että onpa jännä lyhennys; snj = sananjulistaja! Altis veli palvelukseen! Kyllä nuoret osaavat nämä viestittelyt ja lyhennykset! Ajattelin asian olevan kunnossa ja sain toivomani vastuuhenkilön. Jonkin ajan päästä tuli tarkentava viesti, jossa kysyttiin onko asia kunnossa ja teksti; ”olen tuolloin snj la…” Ihmettelin, miksi hän on sananjulistajana lauantaina? Kysyin lähettäjältä, mitä ”snj la” tarkoittaa. Sehän tarkoitti sitä, että hän on Seinäjoella lauantaina ja matkalla vielä sunnuntaina. ”Snj” ei siis tarkoittanut sananjulistajaa vaan Seinäjokea! Opetus oli, että aina kannattaa tarkastaa, ymmärsinkö oikein ja onko asia kunnossa.

Toinen vähän huvittava juttu sattui Prismassa. Olin vaimoni kanssa eteisaulassa odottamassa vuoroamme kukkien paketointiin. Kaksi aasialaisen näköistä naishenkilöä koetti paketoida kukkapöydällä isoa joululahjaa. Kerroin heille englanninkielellä vieressä olevan tiskin, jossa palvellaan lahjojen paketoinnissa. Siellä on ihan oikeaa joulupaperiakin. Maksu on vapaaehtoinen. Nainen katsoi minua ja sanoi suomeksi, ettei hän ymmärrä englantia! Tunsin itseni hölmöksi ja pyytelin anteeksi. Sorruin suomalaiseen ennakkokäsitykseen, jonka mukaan kaikkia ulkomaalaisen näköisiä on puhuteltava englanniksi. Enenevässä määrin tuo luulo osoittautuu vääräksi. Yhä useammat vierastaustaiset henkilöt puhuvat parempaa suomea kuin kantasuomalaiset. Kaikista vaikeuksista huolimatta he ovat integroituneet tähän kylmään maahan hankkimalla kielitaidon ja monille on järjestynyt myös työpaikka. Kaikkeen tähän tarvitaan oman aktiivisuuden lisäksi avuliaisuutta alkuperäisväestön taholta. ”Älä sorra äläkä ahdista muukalaista, sillä te olette itse olleet muukalaisina Egyptin maassa.” (2.Moos.22:21) Osoitetaan ystävällisyttä kaikkia Jumalan luomia kohtaan, kyllä yhteinen kielikin löytyy.

Hain tänään joulukuusen terassillemme ja laitoin siihen valot. Olemme olleet naimisissa jo 37 vuotta ja yhteinen vuodenkierto alkaa olla tuttu. Vuosi menee nykyisin nopeasti. Ennen joulua päivä alkaa taas pidetä ja kohta olemme keväässä. Soitin äsken veljelleni Etelä-Karjalaan ja lunta on siellä kuulemma n. 20 cm. Olin hyvilläni, että sukulaiseni pääsevät nauttimaan vanhan ajan talvesta ja todennäköisesti valkoisesta joulusta. Olivatpa säät millaisia tahansa, meidän on parasta sopeutua olosuhteisiin sellaisena kuin ne ovat. On asioita, joille emme voi mitään, mutta on myös asioita, joihin pystymme vaikuttamaan. Pystymme vaikuttamaan ennenkaikkea omaan elämäämme sillä, millaisia valintojamme teemme. Elämämme säteilee ympäristöön lisäten toivoa tai toivottomuutta, iloa tai pahimmassa tapauksessa tuskaa. Jumala haluaa meidän olevan ilon, toivon ja rauhan ”välikappaleita”. Kuinka voimme olla sitä? Jumala lähetti oman Poikansa syntymään Betlehemin seimeen, elämään nuorenmiehen synnittömän elämän ja kuolemaan meidän syntiemme tähden. Jumala herätti Hänet kuolleista, jotta meillä on Hänen kauttaan myös toivo ylösnousemuksesta ja ikuisesta elämästä Isän luona. Eräässä näyteikkunassa oli joulun alla seimiasetelma. Ohikulkija totesi toiselle, että ”pitää sitä Jeesusta jo jouluunkin sotkea!” En tiedä lausahduksen todenperäisyyttä, mutta voinee pitää paikkansakin. Joka tapauksessa Jumalan Poika on saanut sijansa ei ainoastaan seimessä, vaan monen suomalaisenkin sydämessä. Kiitetty olkoon Herra!

Nuorempana en arvostanut kovin paljoa joulun ulkoisia merkkejä. Vanhempana olen halunnut pitää kiinni perinteistä, koska niissä on jatkuvuutta ja määrätynlaista turvallisuuden tunnetta. Joulupukkiin suhtaudun edelleen skeptisesti; miksi pitää narrata lapsia olemattomilla asioilla? No, on se meillä kuitenkin lastenlasten vuoksi käynyt ja lahjansa jättänyt. Joulupukin sijasta toivoisin lasten, nuorten ja aikuisten uskovan Taivaalliseen Isään, jolla on uskomattoman iso lahjasäkki täynnä hyviä lahjoja lapsilleen, sinullekin.

Hyvää ja rauhallista joulunaikaa kaikille.