Vapaus

Luulin tätä ensin normaaliksi yskäksi ja äänen menetykseksi, koska samankaltaista on ollut ennenkin. Ostin varmuuden vuoksi koronatestipakkauksen, josta en kuitenkaan löytänyt suomenkielisiä ohjeita testin tekemisestä. Niinpä tein testin pakkauksessa olevien kuvien perusteella. Nuukana miehenä olin ostanut vain yhden testipakkauksen ja vaimoni patisti ostamaan lisää. Lisäksi hankin uuden kuumemittarin, koska vanha ei pelannut. Kuinka ollakaan, puolisoni löysi myös suomenkieliset ohjeet ja niinpä otin testin huolellisemmin; ensin ilmestyi yksi viiva näytölle ja sitten myös toinen. Minusta, negatiivisesta miehestä oli tullut positiivinen. Kuumemittari näytti lähes alilämpöä. Olen saanut kolme rokotetta, mutta silti tauti iski. Oireet ovat lieviä; ruoka sekä kahvi on maistunut ja olen viihtynyt lukemisen parissa. Edessä on muutamien päivien toipuminen kotosalla.

Tiedotusvälineissä korona on väistynyt Ukrainan tapahtumien tieltä. Asioiden käsittelyssä tapahtuu priorisointia; jatkuva lumenluonti tuntuu pieneltä sen rinnalla, että ihmiset pakenevat kodeistaan pommitusten vuoksi. Ihmisen vallanhimo on käsittämätön, ja se on aiheuttanut sotia kautta ihmiskunnan historian. Evankelista Luukas kertoo keskustelun Jeesuksen ja Hänen seuraajiensa välillä; Jotkut kysyivät: ”Opettaja, milloin tämä kaikki tapahtuu? Mikä on merkkinä siitä, että se aika on tulossa?” Jeesus sanoi: ”Varokaa, ettei teitä johdeta harhaan. Monet tulevat esiintymään minun nimelläni. He sanovat: Minä se olen ja on aika tullut. Mutta älkää lähtekö heidän peräänsä. Ja kun kuulette sodista ja levottomuuksista, älkää hätääntykö. Näin täytyy ensin käydä, mutta loppu ei tule vielä silloin.” Ja hän jatkoi: ”Kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, ja joka puolella on suuria maanjäristyksiä, nälänhätää ja ruttotauteja. Kauhistuttavia asioita tapahtuu, ja taivaalla näkyy suuria ennusmerkkejä.” (Luuk. 21:7-11)

En ole profeetta enkä voi sanoa, että edellä oleva lainaus koskisi juuri tätä aikaa, mutta pandemia ja jopa suursodan uhka on pannut mietiskelemään, kuinka pitkä aika meillä on telluksellamme käytettävissä. Vapahtajamme jatkaa kuvaustaan: ”Kaikki lamaantuvat pelosta odottaessaan sitä, mikä on kohtaava ihmiskuntaa, sillä taivaiden voimat järkkyvät. Silloin nähdään Ihmisen Pojan tulevan pilven päällä suuressa voimassaan ja kirkkaudessaan. Kun nuo tapahtumat alkavat, nostakaa rohkeasti päänne pystyyn, sillä teidän vapautuksenne on lähellä.” (Luuk.21:26-28) Sodassa kehotetaan usein päätä pitämään alhaalla mahdollisten tarkka-ampujien varalta, mutta Herramme kehottaa meitä nostamaan päämme rohkeasti. Minkä tähden? Koska vapautuksemme on lähellä. Tuo ”vapautus” koskee Kristuksen seuraajia, jotka saavat odottaa tulossa olevaa Jumalan valtakuntaa. Siellä tulee vallitsemaan vanhurskaus, rauha ja loppumaton ilo siitä, että kuoleman valta on kukistettu ja elämä on niellyt sen, mikä on kuolevaista. Uskomalla Kristukseen saat olla tuon valtakunnan täysoikeutettu asukas.

Jatkan vielä Jeesuksen kertomusta. Hän esitti heille myös vertauksen: ”Katsokaa viikunapuuta, tai mitä puuta tahansa. Kun näette sen puhkeavan lehteen, te tiedätte ilman muuta, että kesä on jo lähellä. Samalla tavoin te nähdessänne tämän tapahtuvan tiedätte, että Jumalan valtakunta on lähellä.” (Luuk.21:29-30) Ikävistä uutisista huolimatta saamme iloita keväästä ja tulevasta kesästä. Emme tiedä, mitä se tuo tullessaan, mutta viimeinen sana on aina Jumalalla.

Olimme lomallaSaariselällä, kun kuulimme Ukrainaan tapahtuneesta hyökkäyksestä. Otin Raamatun ja sanoin vaimolleni, että mitähän Jumala tähän sanoo. Lukuvuorossa oli I.Tim.2., joka alkaa näin: ”Kehotan ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta, kuninkaiden ja kaikkien vallanpitäjien puolesta, jotta saisimme viettää tyyntä ja rauhallista elämää, kaikin tavoin hurskaasti ja arvokkaasti. Tällainen rukous on oikea ja mieluisa Jumalalle, meidän pelastajallemme, joka tahtoo, että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden.” Mekin saamme rukoilla Suomen johtajien puolesta, että he tekisivät oikeanlaisia päätöksiä haastavassa poliittisessa tilanteessa. Lisäksi rukoilemme, että mahdollisimman moni pelastuisi ja tulisi tuntemaan totuuden. Totuus on Kristuksessa ja se tekee ihmisistä vapaita.

Aurinkoista kevättä