YHTEYS SYNTYY PIENISTÄ ASIOISTA

Ilpo Talka | 5.12.2018 21.15

Eräänä marraskuisena lauantai-iltana kävimme kahden pojantyttäremme kanssa saunassa. Olin päivällä ostanut Ruotsin kaupasta Julmustia, jota on nimensä mukaisesti ”pakko” juoda joulunaikaan. Olin valinnut pakkauksen pieniä pulloja, joista on antaa kullekin omansa. Saunomisen jälkeen kukin sai oman pullon ja asetuin nojatuoliin istuskelemaan ja nauttimaan juomasta. Jalat nostin rahille. Pian kolmivuotias vinkkasi minut viereensä keittiön pöydän ääreen. Ajattelin, että hänellä on jotain kerrottavaa. Hänellä ei kuitenkaan ollut mitään erityistä mielessään, vaan pääasiana oli joulujuoman nauttiminen yhdessä. Hetken yhdessä istuttuamme hän sanoi: ”Vaihdetaan vaari korkkeja!” Ajattelin ensin, että minun täytyisi käydä huuhtelemassa omani, sillä olin sulkenut pullon välillä juotuani siitä. Priorisoituani asioita tulin siihen tulokseen, että korkkeja vaihdetaan välittömästi; oli kysymys yhteydestä. Pienelle ihmiselle oli tärkeää, että vaari vaihtaa hänen kanssaan korkit! Kun tulpat oli siirretty toisiin pulloihin tytär meni kertomaan isälleen ja vaimolleni: ”Me vaihdoimme vaarin kanssa korkkeja!" Sinänsä pieni tapahtuma oli suuri.

Aikuisetkin tarvitsevat ”korkkien vaihtamista”. Yhteydestä tulee helposti liian monimutkaista. Avioliitossa sitä voi osoittaa huomioimalla toisen pienissä asioissa; kahvinkeitolla, tiskikoneen tyhjentämisellä ja täyttämisellä, kukkasilla, auton putsaamisella lumesta ennen toisen lähtöä jne. Muistan elävästi erään Jaakko Sahimaan puheen, jonka hän piti helluntaiherätyksen talvipäivillä. Hän sanoi puheessaan mm. näin: ”Jos teille ei meinaa syntyä vaimonne kanssa yhteyttä, niin menkää täältä lähtiessänne kauppahallin kautta ja ostakaa matikka ja tehkää siitä keitto. Sitä kun vaimonne kanssa yhdessä syötte, niin johan yhteys syntyy!” Jos made tuntuu jostain vastenmieliseltä, niin kyllä yhteyttä voi muodostaa myös lohen tai paistetun hauen kera. Pojallani oli kiireitä ja hän pyysi minua valmistamaan käristyksen vieraitaan varten. Vuolin lihan aamulla siivuiksi ja nyt se on padassa hautumassa. Yhteyttä on auttaa perheenjäseniä arkiaskareissa.

Tarvitsemme yhteyttä seurakunnan jäsenten välillä. Vapahtajamme rukoili, ”että he yhtä olisivat”. Kahvihetket tilaisuuksien jälkeen antavat pienen mahdollisuuden jakaa ajatuksia toisten kanssa. Olisi suotavaa, että vierailisimme enemmän lähimmäistemme luona, mutta kovin vähäiseksi se on nykyisin jäänyt. Pitäisi sopia aika etukäteen. Vanha hyvä tapa on muistaa vaikkapa tuoreilla leivonnaisilla. Väkisinkin siinä saaja tulee hyvälle mielelle.

Kaikkein tärkeintä elämässämme on, että meillä on yhteys Kaikkivaltiaaseen. Hän loi ihmisen yhteyteensä. Yhteys katkesi syntiinlankeemuksessa, mutta se voidaan saada kuntoon. Tulevana jouluna saamme jälleen muistuttaa itseämme siitä, kuinka Jumala lähetti Poikansa maailmaan meidän tähtemme. Jeesus syntyi, kuoli ja nousi ylös sen tähden, että sinulla ja minulla olisi yhteys elävän Jumalan kanssa. Se side, mikä kerran katkesi paratiisissa, saadaa uudelleen ehyeksi Kristuksessa Jeesuksessa. Älä jätä Häntä ainoastaan seimeen makaamaan tulevaksi vuodeksi, vaan anna Hänen tulla suureksi elämässäsi. Hänen hartioillaan on herraus, joka on loppumaton. (Jes.9:5)

Hartiat, jotka olivat kovin kapeat Mestarin maatessa eläinten tallissa, kestävät tämän maailman syntien painon. Saamme jättää itsemme Herramme kannateltaviksi.

Hyvää ja siunattua joulunaikaa Sinulle ja menestystä tulevalle vuodelle!