Pulkkamäkeä ja mahatautia

Koululaisten hiihtolomat ovat tällä kertaa ohi. Meillä riitti vilskettä koko loman ajaksi. Minutkin lapsenlapset saivat pulkkamäkeen. Naamivaarassa on todellä pitkä mäki, jossa saa hyvät vauhdit. Yhteislähtönä startattiin ja siinä ohiteltiin ja väisteltiin toisiamme. Hauskaa oli. Ukko-koiramme oli hyvin pidetty kaveri, jonka suosiosta lapset kilpailivat. Se selvästi nautti saamastaan huomiosta. Rapsuttajia riitti jonoksi saakka. Välillä kävimme porukalla sitä lenkittämässä.

Vastapainona hauskalle yhdessäololle iski yhteen poikaan yöllä mahatauti. Nelivuotias tuli surkeana alakertaan pyytämään apua. Yövaatteet, lakanat ja tyynyliina olivat aivan oksennuksessa. Laitettiin ne ulos sellaisenaan pakkaseen ja puukon kanssa rapsuttelin niistä enimpiä pois ennen pyykkiä. Seuraavana päivänä pienimies oli jo laskettelemassa. Ihmeellistä tuo lasten toipuminen. Tietysti tuo tauti tarttui meihinkin ja kuntoutumisessa meni pari päivää. Sairastaminen panee arvostamaan terveyttä uudella tavalla.

Vanhin lapsenlapsi tykkää nukkua kotonaan terassilla, ja niinpä sijoitimme hänet kylmään asuntovaunuumme. Hyvät unet kuulemma sai lämpimässä makuupussissa. Ihmisillä on hyvin erilaisia tottumuksia. Uskon hänen pärjäävän myös aikuisiällä vaativammissa olosuhteissa.

Lapsuus menee hyvin nopeasti ohitse, ja siksi aikuisten tulisi olla mahdollisimman paljon lasten ja lastenlasten kanssa. Yhteys luodaan silloin. En voi sanoa olevani erityisen leikkimielinen, mutta jollain tavoin haluan osoittaa kiinnostustani lapsia kohtaan. Lemppareita taitavat olla sokkoleikki ja kuurupiilo. Usein tiedän, missä pienokainen piileksii, mutta leikin jatkamiseksi huudan ”missä olet?”

Tästä tulee mieleeni ihmisen piiloutuminen Jumalan katseelta paratiisissa. Ihminen tiesi tehneensä väärin ja koetti välttää Jumalan kaikkinäkevää katsetta. Toki Herra tiesi piilopaikan, mutta silti Hän huusi: ”Ihminen, missä olet?”

Edelleen Luojamme etsii luotujaan. Ehkä olet hukuttautunut moninaisiin töihin tai harrastuksiin, hyviinkin sellaisiin. Paras paikka meille vajavaisille pojille ja tyttärille on Vapahtajan yhteydessä. Siellä meillä on lepopaikka ja armahdus synneistämme ja erheistämme. Uskoisin, että Jeesus lähtisi tarvittaessa lasten kanssa pulkkamäkeenkin.