MEILLÄ MUUTETAAN

Olen joskus kuullut runon, jossa sanotaan: ”Vanha kehno istui kuorman päällä ja sanoi; meillä muutetaan, meillä muutetaan” (Pölkki). Runoilija kertoo siinä ihmisestä, joka halusi siirtyä toiseen seurakuntaan entisen käydessä hänelle sopimattomaksi. Kertomuksessa kuvataan, kuinka luonteemme ja heikkoutemme siirtyvät meidän mukanamme, vaikka ympäristö muuttuisikin. On parempi, että annamme Jumalalle mahdollisuuden muuttaa meitä, kuin yrittämällä muuttaa toisia ihmisiä.

Meillä muutettiin ennen juhannusta. Muutto tuli aika yllättäen, kun ostimme pojaltamme ja hänen vaimoltaan talon Tornionjoen rannasta. Entiselle asunnolle löytyi ostaja tuttavapiiristä. Olemme ihastelleet huoneista joelle avautuvaa maisemaa ja lintupoikueita, jotka uiskentelevat rannassamme. Ihmettelemme, että meille kypsässä iässsä olevalle pariskunnalle tuli vielä tällainen mahdollisuus elämänmuutokseen. Ulkosauna on lämminnyt usein ja varsinkin helteiden aikana kävimme uimassa joessa monta kertaa päivässä. Minkälaista mahtaa olla Taivaassa, kun maan päälläkin on jo näin ihanaa? Jeesus sanoi, että Hän menee valmistamaan omilleen sijaa. Olen monesti miettinyt, millaisia nuo ”sijat” ovat. Hyviä niiden täytyy olla, koska ne ovat Mestarin kätten työtä. Oletko muuten jo pyytänyt Häneltä omaa paikkaasi? Täällä armonajassa joudumme käyttämään pankin palveluita hankkiessamme asuntoja, mutta taivaalliset asuinpaikat on jo valmiiksi maksettuja. Otat vain kiitoksella vastaan. Puhdas omatunto tulee ”kaupantekijäisinä”. Kelpaa siinä sitten köllötellä!

Tänä aamuna pidimme kesätauon jälkeen ensimmäisen aamurukouksen yhdessä ev.lut. kirkon työntekijöiden kanssa. Ei ole itsestään selvyys, että sellaisia pidetään. Paljon on kiinni ns. henkilökemioista. Hengellistä ja henkistä työtä tekevät ymmärtävät toisiaan parhaiten, tai näin ainakin pitäisi olla. Mikäli menemme ”oppi edellä”, ei yhteyttä välttämättä synny. Yhdistävä tekijä on usko Jeesukseen Kristukseen ja siihen, mitä Hän on puolestamme tehnyt. Kristinusko ei missään tapauksessa ole suoritususkonto, mutta jotain se meiltä vaatii. Se vaatii meitä kertomaan Jumalan rakkaudesta kanssakulkijoille. Herramme käski saarnaamaan evankeliumia kaikille luoduille ja työ on vielä kesken. Kaikkien ei tarvitse mennä saarnatuoleihin, mutta hyvä vaellus voi olla parempi kuin tuhat väkisin puserrettua sanaa. Ihmiset arvostavat aitoutta ja he näkevät, jos yritämme olla jotain muuta, mitä olemme.

Aikomukseni on jäädä kirjastotyöstä eläkkeelle syyskuun alusta lähtien. Olen luvannut hoitaa kuitenkin kirjastoautonkuljettajan tehtävää niin pitkään, kunnes jatkaja löytyy. Ensi viikolla on tarkoitus viettää vaimoni kanssa lomaa Ylä-Lapissa. Toivottavasti säät suosivat ja löytyy mustikoita. Lakkoja (hillaa) olemme saaneet jo omiksi tarpeiksi. Marjavuosi on ollut ainakin tähän asti hyvä. Siitä kiitos Jumalalle ja pölyttäjille, vaikka niitä on joskus kiusaksi asti. Eräs tuttavani soitti ja tarjosi runsaasta haukisaaliistaan minullekin. Fileoin ne hänen rannassaan ja olemme paistaneet haukifileitä pannulla useamman kerran. Kyllä ne ovat voipottujen ja sipulin kanssa hyviä! Yksinkertainen ruoka on usein maukkainta, ravitsevinta ja terveellistä. Kaiken lisäksi edullista. Voi olla, että suomalaiset joutuvat vielä opettelemaan kotiviljelyä ja palauttamaan mieleen lapsuuden reseptejä. Kaikilla ei ole omaa maata, mutta viljeltävää peltoalaa maassamme riittää. Kunpa viljelijät vain saisivat työstään riittävän korvauksen. Vapahtajemme käytti usein sananviljelyn vertauskuvana maanviljelyä, ja Hänen mukaan siitä tulee saada kohtuullinen palkka.

Eräässä laulussa sanotaan, että ”vielä on kesää jäljellä”. Aurinko paistaa tälläkin hetkellä ja lämmintä piisaa. On hyvä muistaa, ettei elämä ja ilo lopu kesään vaan saa jatkua, etten sanoisi, loputtomasti. Näin on Herramme luvannut ja se on syytä uskoa. Hyvää loppukesää sinulle ja nauti elämästä.